SHMÚ: V nedeľu opäť padali teplotné rekordy

02.07.2012 Bratislava

Bratislava 1. júla (TASR) - Na Slovensku padlo počas horúceho víkendu viacero teplotných rekordov. Desať rekordov vysoké teploty prelomili v sobotu (30. 6.), deväť meteorológovia zaznamenali dnes. Ortuť v teplomere počas dňa najvyššie vystúpila v Lučenci, kde namerali 37,8 stupňa Celzia, čím sa prekonalo maximum z roku 2003. V sobotu bola najvyššia teplota na stanici v Kuchyni pri Malackách, kde dosiahla 36,1 stupňa Celzia.

V Hurbanove namerali 37,4 stupňa Celzia, pokorilo sa tak teplotný top z roku 2003. Rekordy z rovnakého roku horúčavy lámali aj v Nitre a na Sliači, kde teplota vystúpili na 36,5 stupňa Celzia, ako aj v Piešťanoch (35,8 stupňa Celzia) a Kamenici nad Cirochou (33,7 stupňa Celzia).

Päťdesiatpäťročný rekord sa zlomil v Bratislave, kde sa teplota vyšplhala na 35,9 stupňa. V Košiciach sa zlomil 65-ročný rekord, keď tam namerali 34,3 stupňa Celzia. Horúco bolo aj pod Tatrami, teplota v Poprade vystúpila na 32,5 stupňa Celzia, pokoril sa 25-ročný rekord.

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu naďalej varujú pred vysokými teplotami na celom Slovensku. Na západe a juhu platí pre pondelok (2. 7.) výstraha druhého stupňa, ortuť v teplomere má miestami vystúpiť na hranicu 38 stupňov Celzia. V severných oblastiach krajiny, kde platí výstraha prvého stupňa, sa očakávajú teploty do 35 stupňov Celzia.
 

Vyberte región